Nagradni izlet u Sarajevo

Dana 23.10.2021. godine, u organizaciji Udruženja matematičara „Algoritam“, upriličen je jednodnevni izlet u Sarajevo za učenike osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su pokazali odlično znanje i ostvarili izvanredne rezultate na kantonalnom takmičenju iz matematike održanom 27.03.2021. godine, u Mostaru.
Izlet je bio simbolična nagrada za njihov trud i doprinos, sjajna prilika za druženje učenika, kao i prilika za širenje znanja o historiji Bosne i Hercegovine kroz posjete značajnim mjestima koja su obilježila blisku prošlost naše domovine. Prva stanica, bio je „Tunel spasa“, sarajevski ratni tunel koji je napravljen tokom opsade Sarajeva, 1993. godine, ispod aerodromske piste. U to vrijeme igrao je važnu ulogu u povezivanju opkoljenog dijela Sarajeva sa slobodnom teritorijom, u pogledu transporta hrane, oružja, ranjenika i različitih roba. Nakon završetka rata, pomenuti tunel, i kuća koja je sakrivala ulaz u njega, pretvoreni su u muzej sa različitim eksponatima, kao što su fotografije, dijelovi vojne opreme, oruđa, zastave, vojne uniforme, i slično, što su učenici imali priliku vidjeti na ovom izletu. Sljedeća destinacija bio je Dom oslobodilaca „Žuč“, gdje je organizovan ručak za učenike, kao i posjeta muzeju sa različitim eksponatima, u kojem je održan i historijski čas.
Izlet je završen posjetom Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, polaganjem cvijeća, i prisjećanjem na njihova stradanja kroz održano predavanje. Nakon toga, učenici su imali slobodno vrijeme za šetnju po Sarajevu i povratak kući u večernjim satima.
Ono što je ponajviše obilježilo ovaj izlet, ono na čemu je bio poseban naglasak, jeste taj historijski element, predavanja o prošlosti Bosne i Hercegovine od strane onik koji su na različite načine i na različitim mjestima, bili svjedoci i učesnici proteklog rata u našoj domovini.
Baš kao što su tada bili ujedinjeni istim idealima, tako su i sada bili, prilikom obraćanja i slanja poruke učenicima, govoreći im da su oni ti koji trebaju da preuzmu i nastave davno započetu borbu za našu domovinu, ali ne kroz ratove i uz puške, nego u miru, sa knjigama u rukama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *